Концертна програма "Различни, но заедно"

Стара Загора - 27-05-2009
















Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси писа



"Еврейски вести" писа

1 коментар:

  1. "Еврейски вести" писа:
    На 27 май 2009 година от 18.30 часа, по време¬то, когато представители¬те на партия "Атака" наче¬ло с Волен Сидеров пръскаха своите антисемитски и шовинистични предизборни лозунги на централния площад в Ста¬ра Загора, Клубът на ет¬ническите общности, единствен в България, празнуваше тържествено в голямата зала на Син¬дикалния дом в града, ук¬расена с националните знамена на етносите, пе¬тия си рожден ден. Създа¬ден през 2004 година по инициатива на председа¬телите на дружествата на етническите общности, клубът в Стара Загора наброява повече от 500 членове - арменци, гърци, евреи, поляци, роми,рус¬наци, турци и унгарци. Всички те общуват по¬между си на езика на то¬лерантността, уважение¬то и взаимопомощта.
    "С този концерт иска¬ме да покажем, че можем да съжителстваме без¬проблемно и че всички си помагаме - каза пред¬седателят на клуба Бейсим Ахмед. - Идеята на клуба е тази проява да се превърне в традиция и Стара Загора да бъде не само град на липите и поетите, а и на етнически¬те общности."
    В концерта взеха учас¬тие таланти от различните етноси от Стара Загора, Пловдив и Кърджали.
    Абитуриентът от музикал¬ното училище "Христина Морфова", Стара Загора - руснакът Денис - в съпровод на пианистката Полина Влахова изпълни с яркия си бас руски пес¬ни - "Гори, гори" и "Подмосковные вечера", из¬пратен с бурни аплодис¬менти. Насладихме се на великолепната песен и танц, изпълнени от кра¬сивата арменка - поп пе¬вица от Пловдив - Такухи Везирян. А ръководената от нея детска формация ни развесели с две ар¬менски песни. Залата при¬тихна в началото, когато ромът Якуб от драмати¬чен и музикален театър "Кадрие Лятифова", Кърджали, изпълни прочувствено превърналата се във втори химн на страната ни песен на Емил Димитров "Моя страна". Всички пяхме заедно с него. Артисти, танцьори и певци от същия театър изпълниха турски песни, Якуб с балетен състав изпя "Охридското езеро" на македонски език, а красивите балерини ни очароваха с танца си. Ба¬летен състав изпълни гръцко сиртаки и кръшни български народни танци. А изпълнителите и ор¬кестърът бяха турци и роми от Кърджали!
    Гръцкият певец от Ста¬ра Загора Мавракис с китара в съпровод на кърджалийския оркестър изпя две хубави гръцки
    песни и бе бурно аплоди¬ран.
    Никой не разбра кога минаха два часа и поло¬вина. Хубавата и разно¬образна музика, велико¬лепните танци и модерни¬те светлинни ефекти не оставиха публиката да скучае от началото до края. А накрая всички изпълнители излязоха на сцената и заедно с публи¬ката запяха известната песен на формация "Тоника" "Здравей, как си приятелю". Присъедини¬ха се и ръководителите на етническите дружества от града, които излязоха на сцената.
    Живеещи и израснали сред толерантния българ¬ски народ, етническите общности от Стара Заго¬ра и страната показаха, че макар и различни, могат да бъдат винаги заедно, да общуват помежду си, да се веселят и работят за благото на българския народ - на когото те са неотделима част - и на родината България. Въпре¬ки домогванията на шо¬винисти и фашисти, въпреки че недобросъве¬стни хора изкорениха по¬садените от общностите оригинални растения на алеята в парка пред опе¬рата, въпреки пречупения кръст, който се появи около рождения ден на Хитлер на паметната пло¬ча в унищожената алея на общностите!
    Maup Cuдu

    ОтговорИзтриване