Ден на детето - 1ви юни 2005 г.


На 1 юни 2005 г. организирахме първия за нас детски празник, в който участваха деца от различен етнически произход, по случай деня на детето.

Рамела открива общоградския празник.

Празникът протече със спортни състезания в центъра на Ст. Загора

колоездене,

ролери,

бягане,



рисунки по асфалта на тема "Различни, но заедно",


грамоти

и много радост и детско настроение!




Денят на закрила и защита правата на децата не се чества на една и съща дата от всички страни по света. 1 юни е приет най вече в страните от бившия, така наречен соцлагер. В много страни се празнува според местни традиции или честване на събития. Подробности в bg.wikipedia.org

" ...1. Децата имат право на закрила и на грижите, необходими за тяхното благоденствие. Те могат да изразяват свободно своето мнение. То се взема под внимание по въпросите, които ги засягат, в зависимост от възрастта и зрелостта им.
2. При всички действия, които се предприемат от публичните власти или частни институции по отношение на децата, висшият интерес на детето трябва да бъде от първостепенно значение.
3. Всяко дете има право да поддържа редовно лични отношения и преки контакти с двамата си родители, освен когато това е против неговия интерес..."
чл. 24 /Права на детето/ от Хартата на основните права на Европейския съюз (2007/C 303/01)


"...Държавите - страни по Конвенцията зачитат и осигуряват правата, предвидени в тази Конвенция, на всяко дете в пределите на своята юрисдикция без каквато и да е дискриминация, независимо от расата, цвета на кожата, пола, езика, религията, политическите или други възгледи, националния, етническия или социалния произход, имущественото състояние, инвалидност, рождение или друг статут на детето или на неговите родители или законни настойници..."
чл. 2 от Конвенцията за правата на детето на ООН от 1989 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар