Общинският съвет - Ст. Загора осъжда неонациските прояви

По повод внесената декларация на Клуба на етническите общности и цитирания в нея казус за неофашистка проява с участието на общински съветник, Общински съвет - Ст. Загора в заседанието си от 24.06.2010, прие единодушно следната декларация:

По повод Декларацията на Клуба на етническите общности в Стара Загора и цитирания в нея казус за неофашистка проява с участието на общински съветник от редиците ни, Общински съвет Стара Загора категорично изразява несъгласието си с подобен род деяния.
Факт е, че в последно време в Европа се засилват расистките нагласи като антисемитизъм, антиислямизъм и ксенофобия. Тези нагласи отразяват опасенията и страховете на обществото в трудните времена на икономическа криза и разширяването на Европейския съюз на Изток.
В България обаче от векове съществува историческа етническа и расова толерантност, която е призната от целия свят. Светът отдавна говори и за човешкия подвиг на народа ни по спасяването на българските евреи от Холокоста.
В нашето наказателно законодателство има достатъчно текстове, свързани с криминализиране проповядването и подбуждането към расова вражда, омраза или дискриминация, както и проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология. Нужно е те да бъдат спазвани и законът да накаже нарушилите ги. Нацизмът не е мнение, а престъпление против човечеството.


В този смисъл Общински съвет Стара Загора като върховен представител на гражданското общество, изразява своето остро несъгласие и призовава съответните институции по спазването на реда, сигурността и законността да свършат своята работа.

Общински съвет Стара Загора осъжда остро проявите на неофашизъм и призовава за недопускането им и санкционирането им от съответните компетентни органи.
Общински съвет Стара Загора изразява своята загреженост във връзка със засилващите се в България неофашистки прояви и открито насилие. Настояваме пред правителството на Р България да бъдат използвани всички законови възможности за спиране на тези забранени от закона в Европа неофашистки прояви.
Настояваме за незабавни действия в защита на свободата и демокрацията в РБългария.

Решението е публикавано на сайта на Общински съвет Стара Загора

Няма коментари:

Публикуване на коментар